Anunţate de la începutul lunii octombrie a anului curent, noile cursuri de operator calculator pentru persoanele cu deficienţe de vedere, organizate de Asociaţia Nevăzătorilor Braşov ca prima formă de educaţie pentru adulţi nevăzători disponibilă în mod permanent în ţara noastră, au reuşit să stârnească un interes deosebit în rândul potenţialilor beneficiari.

Astfel locurile disponibile pentru prima serie s-au ocupat în mai puţin de trei săptămâni, cursurile începând în data de 23 octombrie.

„Toţi cursanţii acestei prime serii sunt foarte interesaţi şi pasionaţi de calculatoare. Această pasiune, deschiderea spre lume şi accesul practic nelimitat la informaţie oferit de tehnica de calcul modernă acum şi persoanelor cu deficienţe de vedere cu ajutorul tehnologiilor de accesibilizare, au alimentat dorinţa cursanţilor de a profita de posibilitatea oferită de Asociaţia Nevăzătorilor Braşov” a declarat Lavinia Bobu, instructor în cadrul Departamentului IT şi Training al Asociaţiei Nevăzătorilor Braşov.

Nevăzătorii interesaţi de cursuri beneficiază de instructori cu pregătire specială şi calculatoare echipate cu ultimele tehnologii de acces

Cursanţii au la dispoziţie calculatoarele din internet cafe-ul asociaţiei, a cărui dotare a fost extinsă la patru calculatoare, reconfigurate şi optimizate pentru a face faţă noilor cerinţe. Mulţumim pe această cale firmei Cosidor Computers pentru sprijinul acordat în vederea finalizării cu succes a acestei operaţiuni.

Astfel în fiecare zi între orele 12 şi 15 internet cafe-ul se transformă într-o sală de curs dotată cu echipamente la nivelul standardelor internaţionale, pentru a permite însuşirea în condiţii optime a noţiunilor necesare utilizării calculatoarelor personale.

Exceptând programele ce permit redarea vocală a informaţiei de pe ecran, calculatoarele folosite de cursanţii cu deficienţe de vedere nu diferă cu nimic de cele obişnuite

Cursurile se desfăşoară pe baza programei ECDL Start recunoscute în peste 140 de ţări din lume, pe lângă modulele de baza (Bazele tehnologiei informaţiei, Windows, Word, Internet şi comunicare) cursanţii nevăzători beneficiind de un modul special pentru acomodarea cu tastatura şi de suport de curs modificat pentru a include noţiunile necesare folosirii programului de citire al ecranului şi a sintetizatorului vocal, care le fac accesibilă utilizarea calculatorului.

Aceste cursuri reprezintă un prim pas spre obiectivul Asociaţiei Nevăzătorilor Braşov de a oferi o gamă cât mai diversificată de cursuri de perfecţionare personală şi profesională pentru nevăzătorii adulţi din judeţ. Această gamă urmează să fie extinsă în curând, Asociaţia plănuind şi organizarea unor cursuri de mobilitate, limba engleză, citire în braille şi reflexoterapie.