Actualități

3 decembrie - Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

Celebrarea anuală pe 3 decembrie a Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi urmăreşte promovarea înţelegerii problemelor legate de dizabilităţi şi mobilizarea suportului pentru demnitatea, drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea urmăreşte conştientizarea asupra beneficiilor ce pot rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilităţi în fiecare aspect al vieţii politice, sociale, economice şi culturale.

Tema stabilită în acest an de Naţiunile Unite pentru Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este accesibilitatea tehnologiilor informatice, urmărindu-se conştientizarea Guvernelor, organizaţiilor private şi publicului în privinţa beneficiilor semnificative pentru persoanele cu dizabilităţi şi societate rezultate din accesul sporit al acestora la tehnologii informatice.

Accesul la tehnologiile informaţiei şi comunicării creează oportunităţi pentru toţi membrii societăţii, dar poate în cea mai mare măsură pentru persoanele cu dizabilităţi.

Grup de nevăzători pe străzile oraşului Braşov

Barierele sociale ale prejudecăţii, infrastructurii şi formatelor inaccesibile nu mai stau în calea participării. Când sunt disponibile tuturor, tehnologiile informaţiei ajută indivizii să-şi atingă potenţialul complet şi permit persoanelor cu dizabilităţi să-şi joace rolul în dezvoltarea societăţii.

Persoanele cu dizabilităţi sunt dezavantajate în mod considerabil prin lipsa accesului la tehnologiile informaţiei. De exemplu pe măsură ce educaţia devine tot mai dependentă de tehnologiile informaţiei, imposibilitatea accesării Internetului limitează potenţialul de învăţare a persoanelor cu dizabilităţi.

 

Mai multe ţări deja au implementat legislaţii şi reglementări care impun accesibilitatea site-urile de Internet

Mai multe ţări deja au implementat legislaţii şi reglementări care impun accesibilitatea site-urile de Internet. La nivel internaţional standardele şi liniile de conduită pentru accesibilitatea site-urilor Internet se află în curs de elaborare. Odată adoptată şi ratificată, Convenţia Internaţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi va obliga organizaţiile să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi la tehnologiile informaţiei. Convenţia specifică necesitatea introducerii unor măsuri pentru eliminarea obstacolelor şi barierelor de informaţie şi comunicare şi promovării accesului persoanelor cu dizabilităţi la tehnologiile informaţiei şi comunicării, inclusiv la Internet.

A face tehnologiile informaţiei disponibile persoanelor cu dizabilităţi nu este doar o problemă de drepturile omului, de asemenea reprezintă o măsură economică rentabilă. Studiile sugerează că site-urile accesibile apar pe poziţii mai bune în clasamentele motoarelor de căutare şi că întreţinerea lor este mai ieftină. De asemenea permit accesul la o gamă de consumatori în general neglijată. Totuşi multe site-uri rămân inaccesibile pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere.

Un studiu recent asupra companiilor britanice din FTSE 100 a arătat că aproximativ trei sferturi din site-urile acestora nu atingeau nici un nivel de bază în privinţa accesibilităţii. Nefăcându-şi site-urile accesibile, companiile britanice pierd venituri ce se ridică la 80 miliarde de lire sterline.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi Asociaţia Nevăzătorilor a organizat duminică, 3 decembrie 2006, începând cu ora 12:00, în Piaţa Sfatului din Braşov acţiuni de informare, sensibilizare şi conştientizare a opiniei publice cu privire la persoanele cu deficienţele de vedere şi problemele cu care acestea se confruntă zi cu zi. Acţiunile care au inclus distribuirea de materiale informative şi educative de către voluntarii asociaţiei în centrul oraşului se înscriu în cadrul campaniei de informare a comunităţii lansate de Asociaţia Nevăzătorilor Braşov în vara acestui an.

Reamintim că Asociaţia Nevăzătorilor Braşov are în derulare mai multe proiecte ce vizează îmbunătăţirea accesului persoanelor cu deficienţe de vedere din judeţ la tehnologiile informatice, toate aceste proiecte având caracter permanent şi fiind demarate în cursul anului 2006.

Dintre proiectele respective, care în marea lor majoritate reprezintă premiere naţionale, amintim site-ul internet al filialei, disponibil în limbile română şi engleză, internet cafe-ul si sala de lectură electronică pentru nevăzători, cu acces gratuit pentru membrii asociaţiei, şi cursurile de informatică permanente pentru nevăzătorii adulţi.

3 decembri