Centrul de zi „Homer”

Lipsa vederii devine un handicap atunci cand exista ignoranta si lipsa de implicare din partea societatii.

Asociatia Nevazatorilor din Romania -Filiala Brasov, recunoscuta de utilitate publica prin HG 1033/03.09.2008, este organizatia reprezentativa a celor peste 2200 de nevazatori si slabvazatori din judetul Brasov.

In urma evaluarii nevoilor actuale ale membrilor sai, organizatia noastra a decis in anul 2017 infiintarea centrului de zi pentru deficienti de vedere “HOMER”, pentru a putea continua activitatile incepute in 2009 in cadrul primului centru de readaptare functionala a deficientilor de vedere tardivi, infiintat in Romania.

Centrul de zi “HOMER”se adreseaza tuturor persoanelor cu vederea grav afectata din judetul Brasov, posesoare de Certificat de incadrare in grad de handicap visual cu varsta de peste 18 ani.

Principalul scop al centrului”HOMER” il reprezinta integrarea si reintegrarea sociala a Nevazatorilor si deficientilor de vederre de pe raza judetului Brasov, precum si combaterea excluziunii sociale, reducerea gradului de dependenta si de vulnerabilitate si imbunatatirea calitatii vietii acestor persoane.

Centrul ofera servicii de adaptare/readaptare functionala pentru nevazatorii nativi si tardivi:

-cursuri de orientare in spatiu inchis si deschis cu ajutorul bastonului alb,

-cursuri de invatare a scrisului/cititului in alfabetul”Braille”,

-cursuri de utilizarea calculatoarelor, a telefoanelor si a altor dispozitive cu sinteza vocala,

-consiliere psihologica individuala si de grup, atat pentru beneficiari, cat si pentru familiile/apartinatorii acestora,

Consiliere juridica in vederea obtinerii si protectiei drepturilor specifice prevazute de lege.

-activitati de socializare si petrecere a timpului liber.

Personalul centrului este format din specialist dedicati care se implica in activitatile zilnice cu profesionalism si responsabilitate, adaptand metodele de lucru fiecarui caz in parte, in functie de nevoile specifice ale beneficiarului(varsta, pregatire profesionala, sex, grad de handicap, data ivirii handicapului).

Numarul de locuri disponibile este de maxim 20 beneficiari pe an