Nevăzători Brașov Uncategorized Protestul persoanelor cu dizabilități se amână

Protestul persoanelor cu dizabilități se amână

În urma întâlnirii avute pe 29 noiembrie, cu Primul-ministru al României domnul Marcel CIOLACU și cu ministrul muncii doamna Simona BUCURA-OPRESCU și ținând cont de asigurările primite, Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), a decis, împreună cu organizațiile membre, amânarea protestului programat pentru data de 04 decembrie.

În cadrul discuțiilor la care au participat din partea CNDR Daniela TONTSCH, Claudia BRĂTAN și Tudorel TUPILUȘI, premierul României a promis că indemnizațiile persoanelor cu handicap vor fi majorate începând cu data de 01 ianuarie 2024, valoarea acestora urmând să fie stabilită în cursul lunii decembrie inclusiv prin consultarea organizațiilor reprezentative ale persoanelor cu dizabilități. De asemenea, în privința inechităților pe care le generează noua lege a pensiilor, premierul și-a asumat elaborarea unui pachet de măsuri cu caracter compensator, până la data de 01 septembrie 2024, când intră în vigoare noul act normativ.

Totodată, oficialii prezenți la întâlnire au înțeles și au agreat necesitatea subvenționării tehnologiei asistive, a scutirii de TVA a echipamentelor importate în folosul persoanelor cu dizabilități și a accelerării procesului de accesibilizare a mediului fizic și informațional.

Premierul a insistat că indemnizația persoanelor cu dizabilități are o valoare inacceptabil de mică și că va urmări personal rezolvarea acestei probleme.

Față de aspectele semnalate, în semn de încredere, protestul nu se anulează, ci se amână. Dacă termenii conveniți astăzi nu vor fi respectați, persoanele cu dizabilități nu vor mai accepta negocieri ci vor ieși în stradă.

Consiliul Național al Dizabilității din România apelează la înțelegere și calm, cu convingerea că promisiunile făcute vor fi onorate.

Din toată această acțiune, persoanele cu handicap din România nu pierd, ci câștigă, întrucât au dovedit că formează cu adevărat o comunitate și că au capacitatea de a se mobiliza atunci când luptă pentru drepturile lor. De aceea, protestul care a fost planificat pentru 04 decembrie va putea fi organizat, la nevoie, cu mai multă putere, cu mai multă determinare.

Related Post